Home > Een perfect CV
Eindhoven Heeft Werk

CV tips

`Focus je wanneer je je CV opstelt op degene die als eerste jouw CV leest! Dat is jouw poortwachter, die moet geinteresseerd worden. Vermijd vakjargon en zorg dat mensen die jouw werk niet kennen, toch begrijpen wat je doet en wat jouw meerwaarde is voor een team/werkgever. Dat geldt ook voor interimmers trouwens.´

Geef je CV een goede naam

Dus geen naam als 'cv108.doc'. Van wie is nou dat CV? Jij weet het wel, de rest van deze planeet niet. Geef dus het document met je CV een duidelijke naam, zoals "CV Henk de Jong.doc'. Liefst met erachter naar welke vacature je solliciteert. Dus bijvoorbeeld CV_Koos?Bramer_salesmanager_09_2011.doc. Dan ben je makkelijker terug te vinden als kandidaat.

Voeg een goede foto toe

Een foto van jezelf toevoegen in het CV is geen must. Wordt meestal wel gewaardeerd. Men weet dan wie er aan tafel komt.Voeg geen vaag vakantiekiekje toe. Heb je geen goede foto, ga dan naar een goede fotograaf, of laat de foto achterwege. Een goede foto heeft een vrij neutrale achtergrond en je gezicht is goed te zien. Je kijkt in de lens, en daardoor in feite de lezer aan.

Gebruik een duidelijk e-mailadres voor je sollicitaties

Gebruik altijd een e-mailadres waarin je naam en achternaam voorkomen. Een 'leuk' e-mailadres kan ook negatief overkomen. Ook vinden je bedrijven dan sneller je (e-mail)gegevens terug. Heb je dat niet, maak voor je sollicitaties een apart e-mailadres aan. Heet je Koos Bramer, maak dan voor je sollicitaties ergens een adres aan met koos.bramer@. Forward voor de zekerheid je mail vanuit dat adres naar je eigen prive e-mailadres, dan kun je altijd op tijd reageren. Ook handig om het overzicht te behouden waar je op hebt gesolliciteerd.

Wat onderscheidt jou

Een salaris is voor een werkgever een investering. En een investering moet gewoon een toegevoegde waarde opleveren. Liefst te vertalen in geld. Geef in je CV daarom bij de functie inhoud niet alleen statisch aan wat je verantwoordelijkheden waren.

Een bakker brood bakt. Maar ben jij zo'n bakker waar ik voor omfiets om brood te halen? Laat dus duidelijk weten wat je toegevoegde waarde is! Waarom moet de lezer van jouw CV in jou geïnteresseerd worden? Waarom moeten ze toch echt jou uitnodigen?

Maak duidelijk wat heb je neergezet in je werk, bijv. qua omzet, stijgingen omzet/ winstmarge, procesoptimalisatie, uitbreiding diensten of producten van je werkgever, kortere levertijden, vergroten leverbetrouwbaarheid, werksfeerverbetering, grotere (interne) klanttevredenheid, new business etc. Het liefst gecombineerd met de positieve financiële gevolgen van jouw handelen. Maakt duidelijk dat je geld oplevert, dat je een meerwaarde bent, dat je met jouw aanwezigheid en je handelen jezelf dubbel en dwars terugverdient. Extra voordeel: onderhandelingen over je salaris gaan makkelijker :)

Voeg persoonsprofiel toe

Vermeld meteen onder je persoonlijke gegevens een kopje 'Persoonlijk Profiel". Hierin geef je in vier  tot zeven zinnen weer wat jou typeert, waarin je goed danwel onderscheidend bent, wat je meerwaarde is in een bedrijf cq team en eventueel ook in welke omgeving je het beste tot je recht komt.

Eerst de werkervaring, dan de gevolgde opleidingen

Een CV wordt binnen 2 seconden gescand door de lezer. In de eerste pagina van het CV wil je de lezer daarom meteen een positieve indruk geven van je 'waarde'. Eerst de lezer tonen wat je in je mars hebt! Wat je als basis hebt aan opleidingen volgt later wel. Heb je nog geen relevante werkervaring of ben je schoolverlater? Zet dan je opleidingen voor de werkervaring. Heb je een titel? Wanneer deze voor of achter je voor- en achternaam noteert, weet de lezer meteen of je de gewenste opleiding ook hebt afgerond. Dus bijvoorbeeld: ing. K.G. (Koos) Bramer.

Welke investering doet de werkgever in jou

Jij investeert in de werkgever. Hij in jou. Wanneer je weet wat de investering is, dus wat je 'kost per jaar', dan weet je ook wat je in feite 'moet opbrengen'. Je brutoloon x 1,40 is een aardig uitgangspunt. In die omrekeningsfactor zit je vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen en wat ziekte- en opleidingsdagen. Voor kantoor- of sales functies: de kosten van je werkplek (standaard wordt met € 10.000/jaar gerekend) laptop, leasewagen erbij en je hebt een aardige indicatie wanneer je 'break even' draait. En weet je ook wat je bijdrage is. Hoe hoger de aan te tonen bijdrage, hoe interessanter jij zult zijn als gesprekspartner!

Werk niet met van jaar tot jaar in je CV

Heb je geen gaten in je CV, dus niets te verbergen? Ga dan geen jaartallen vermelden bij de vervulde functie of werkgever. Voorkom een ongewenste indruk door te werken met maand/jaar - maand/jaar vermeldingen, bijvoorbeeld 02/07 - 09/10. Want wanneer iemand 2005 - 2006 is dit dan bijvoorbeeld de periode december 2005 tot februari 2006? Een jaar? Of toch 2 jaar? Geen idee.... Wil je transparant zijn, werk dan met maandaanduiding. Wanneer je de exacte maanden niet meer kunt achterhalen is dat geen probleem, je weet waarschijnlijk nog wel of in welk jaargetijde je bent gestart ergens. Ergens een zeperd opgelopen die je liever niet wilt melden? De meeste mensen verwerken dit in de periode bij de werkgever ervoor of erna.

Volgorde bij opsommen van werkervaring en opleidingen

De opsomming van je opleidingen en werkervaring altijd omgekeerd chronologisch vermelden: "Je bent zo goed als je laatste klus". Bij het opstellen van je CV dus goed en bondig formuleren wat je hebt neergezet in de laatste 3 functies, of bij de laatste 3 werkgevers. De laatst vervulde-huidige functie verdient de meeste aandacht cq toelichting.

De laatste 7 jaar zijn het belangrijkst. Alles daarvoor is minder belangrijk. Dus hoef je daar weinig over te vertellen.

Langere tijd via uitzendbureaus bij diverse werkgevers gewerkt?
Vermeld dat dit uitzendbureau als werkgever, en vermeld eronder welke functies je hebt vervuld, liefst met vermelding van de namen van de meer interessante of bekende opdrachtgevers.

Netwerken

Verder is LinkedIn het zakelijk netwerk waar iedereen in Nederland die veel met relaties werkt een account moet hebben. In de zakelijke dienstverlening / sales wordt je minder of zelfs niet serieus genomen wanneer je niet op linkedin zit. Facebook is handig om ernaast te hebben. FB heeft totnutoe de focus meer op de particulier. Vele andere netwerken kosten je wekelijks tijd om te onderhouden en leveren relatief gezien weinig op. Vermeld je linkedin adres ook op je CV bij de persoonlijke gegevens. Heb je nl. gemeenschappelijke relaties met ´de lezer van je CV´, dan kun je er zeker van zijn dat deze gaat informeren bij een aantal van hen. Je relaties kunnen zo ook jouw ambassadeur worden!

Laatste tip is voor studenten

Heb je bijbaantjes gehad waarbij je verantwoordelijkheden hebt gekregen van je werkgever? Bijvoorbeeld dat je de winkel runde bij afwezigheid van de eigenaar of leiding gaf aan een ploegje mede studenten? Noem dat dan! Onderscheid je zelf van je concurrenten door op deze wijze je werkervaring te vermelden.

Melk ook de uitkomsten van projecten waaraan je deel hebt genomen én vooral je afstudeeropdracht goed uit. Wat zijn de gevolgen voor de bedrijven geweest dat jullie dat project hebben gedraaid? Daarmee laat je zien wat je in de praktijk waard bent. Tijdsbesparing is een prima punt. "Een van onze adviezen scheelde het bedrijf 12, en eentje 35 uur werk in de week" = 12 x 52 uur x een interne kostprijs per uur van € 35 = € 22.000 per jaar. De ander 63.000. Scoor je punten mee.

Traineeship: ook al ben je nog zo goed, ook voor een traineeship wordt nog altijd geselecteerd op CV's!!! Heeft de minder gekwalificeerde student een beter CV gemaakt dan jij, dan is diens kans op een uitnodiging een stuk groter....

Deze tips mogen worden alleen worden gebruikt cq verspreid met bronvermelding

Onze klanten

Leen Bakker Nederland BV NetCare Zicht, risico- & verzekeringsadviseurs eFocus Groep Werken bij Simac Tédam Engineering Talent ICT Nederland B.V.
Eindhoven Heeft Werk gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.